Stichting Verre Naasten

Een toekomst voor kansarme jongeren in Zuid-Afrika

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world, is een bekende uitspraak van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela: ‘Onderwijs is het krachtigste wapen dat je kunt inzetten om de wereld te veranderen.’ Vanuit die gedachte ondersteunt Verre Naasten het Zuid-Afrikaanse studiefonds Thusano. Zo krijgen jongeren een Thusano-studiebeurs: een waardevolle investering, met impact!

Elkaar helpen


Thusano betekent ‘helpende hand’. En dat is precies wat Thusano doet: arme jongeren in en rond Pretoria een helpende hand bieden met een studiebeurs, plus een stuk begeleiding voor, tijdens en na hun studie aan een universiteit of vakschool. Dat gaat om allerlei verschillende opleidingen en beroepen, van verpleegkundige tot brandweerman en van onderwijskunde tot grafisch design. Ook springt Thusano regelmatig bij om jongeren te helpen het rijbewijs te halen.

Investeren in de toekomst

Deze financiële steun voor jongeren kent twee doelstellingen. Allereerst vergroot een goede opleiding de kansen op de arbeidsmarkt: een passende opleiding is een investering voor de toekomst! En doorbreekt voor deze nieuwe generatie de armoedespiraal. Tegelijk helpt een afgeronde opleiding de jongeren ook hun verantwoordelijkheid te nemen in kerk en maatschappij. Zo ziet Thusano met dankbaarheid dat in een aantal (zendings)kerken ook oud-Thusano-studenten actief zijn.

Studiekeuze

Om ervoor te zorgen dat jongeren een passende en geschikte studierichting kiezen, biedt Thunsano sinds kort ook geschiktheids- en beroepentesten. Verder hebben alle deelnemende studenten beloofd de studiebeurs terug te betalen, zodat andere jongeren ook weer ondersteund kunnen worden.

Workshops

Naast financiële steun organiseert Thusano elk studiejaar ook verschillende workshops om de studenten ook op het persoonlijke vlak te ondersteunen, zowel als het gaat om studievaardigheden, als om geloofsvragen. Elke student krijgt studiebegeleiding door Thusano en door een zelfgekozen mentor.
De mentor is iemand die in de omgeving van de student woont of werkt/studeert en op wie ze kunnen terugvallen bij tegenslagen.

Bijdrage

Verre Naasten is de grootste sponsor van het Thusano-studiefonds. In 2021 ging dat om een bijdrage van 25.000 euro. In Nederland werft Verre Naasten giften voor deze bijdrage onder particulieren, scholen en kerken. Ook de sponsor-opbrengst van de Verre Naasten-fietsers via The Ride on Education zijn bestemd voor het studiefonds Thusano.

Meer weten?

Thusano is te vinden op Facebook: www.facebook.com/thusano.fund
En in bijgaand filmpje vertellen bestuurslid Christien Agema, studenten Kinilwe Kidibone Moshidi en Katlego Mamabolo en oud-Thusano-student Khomotso Makinta over het studiefonds.

Wilt u een mooie fietsvakantie koppelen aan ontwikkelingshulp:

www.verrenaasten.nl of www.mijnmission.nl­