Stichting Verre Naasten

Papoea: investeren in een betere toekomst voor jonge Papoea’s

11960168_1629206004020568_1908558511939128714_n
Van een beschermde omgeving verhuizen naar de grote stad, ver weg van familie en vertrouwde gezichten. Veel Papoea-jongeren die de kans krijgen om te gaan studeren, moeten eraan geloven. Ineens zijn ze op zichzelf aangewezen en dat pakt niet altijd goed uit… Om deze jongeren te helpen en te begeleiden, biedt Verre Naasten een internaatprogramma aan in de grote steden aan de kust en in het binnenland. In de internaten kunnen studenten in een veilige omgeving wonen en krijgen ze goede begeleiding.

Naar de grote stad…
Een studie doen in de buurt is er voor de meeste Papoea-jongeren niet bij. De afstanden zijn te groot en het vervoer te slecht: ze zouden dagenlang onderweg zijn. Dat betekent dus dat ze – op jonge leeftijd – moeten verhuizen naar de stad waar ze gaan studeren. Voor veel jongeren is dit een eerste kennismaking met de ‘grote stad’. Daar liggen allerlei ‘uitdagingen’ op de loer, op het gebied van seksualiteit (soa’s), dronkenschap, leefomstandigheden en studievoortgang. Daarnaast is er vaak weinig geld beschikbaar voor dagelijkse kosten, zoals eten en elektriciteit.

11960168_1629206004020568_1908558511939128714_nInternaatprogramma: kleine vergoeding leefkosten
De kerken op Papoea willen hun jongeren graag begeleiden in hun nieuwe woonplaats. Verre Naasten biedt daarin hulp door per student een kleine vergoeding beschikbaar te stellen, bedoeld voor dagelijkse leefkosten. Met daarbij de voorwaarde dat de jongeren samen in een internaat wonen en leven, met begeleiding. Dit laatste om ervoor te zorgen dat er een gezond fysiek en geestelijk leefklimaat is. De vrijwillige begeleiders in het internaat helpen de jongeren in het omgaan met alles wat op ze afkomt in deze nieuwe wereld. Deze internaatbegeleiders ontvangen training en leren hoe zij de jongeren goed kunnen coachen en geestelijke steun kunnen bieden.

Enthousiast
De jongeren zelf zijn enthousiast over deze mogelijkheid. Ze kunnen zich beter op hun studie concentreren in het internaat, doordat het dagelijks levensonderhoud minder tijd vergt. Daar is immers die vergoeding voor bestemd. Daarnaast hebben vorig jaar 5 jongeren met soa’s passende hulp gekregen dankzij het internaatprogramma. De kans dat jongeren hun opleiding succesvol afronden is aanzienlijk groter als zij in een internaat wonen. Zodoende vormt het internaatprogramma een mooie investering in de toekomst van jonge Papoea’s!

11960168_1629206004020568_1908558511939128714_nLeefkosten
Op dit moment zijn er 12 internaten in en rondom Merauke (een stad aan de kust), waar in totaal 127 studenten wonen. In Tanah Merah (een regio in het binnenland) zijn 8 internaten, waar 55 studenten wonen. Al deze Papoea-studenten krijgen per maand ieder een kleine vergoeding voor hun leefkosten. Aan de kust (waar de kosten voor levensonderhoud lager zijn) is dat 7 euro per student per maand en in het binnenland 10 euro per student per maand.

Help mee en bied jonge Papoea’s kans op een betere toekomst!
Sponsor de Verre Naasten-fietsers en steun zo de jonge Papoea’s die in de internaten wonen: bouw mee aan hun toekomst!

 
Extra sponsordoel: Thusano-studiefonds, Zuid-Afrika
Tijdens editie 2017 van The Ride on Education fietsen Krin en Japke de Kraker voor het Zuid-Afrikaanse studiefonds Thusano. Thusano betekent ‘elkaar helpen’. Het Thusano-fonds ondersteunt jongeren met een studiebeurs en begeleiding voor, tijdens en na hun studie aan een universiteit of vakschool. Bekijk dit filmpje voor uitleg over dit mooie sponsordoel:
https://youtu.be/bv44X7f01ak

 
Wilt u een mooie fietsvakantie koppelen aan ontwikkelingshulp:
Fiets dan met ons mee!

www.verrenaasten.nl of www.mijnmission.nl
­