Stichting Lusulu

SAM_1537
De ontwikkeling
De Stichting LUSULU is in 2003 opgericht en actief wervend en bouwend sinds 2004. Zes scholen in het noordwesten van Zimbabwe konden zich ontwikkelen met onze ondersteuning.
De Middelbare School heeft inmiddels met hulp van de Stichting LUSULU14 lokalen, 7 huizen voor docenten en 2 voor meisjes die van ver komen. De stichting heeft geholpen met meubilair, leerboeken, water, elektriciteit en sanitair. Daarnaast zijn docenten en administratief personeel getraind. Er zijn in totaal ongeveer 750 leerlingen op school in LUSULU en er zijn ongeveer 30 leraren.
In 2007 vroeg ‘het dorp’ ons te helpen bij de oprichting van een basisschool, want de dichtstbijzijnde school was 7 km ver, lopend natuurlijk. In de ruim 8 jaren van haar bestaan is de basisschool met steun van de Stichting LUSULU opgebouwd met 10 lokalen, 2 docentenhuizen, water, elektriciteit en sanitaire voorzieningen.

Nu gaan ruim 450 kinderen naar deze basisschool. Er zijn 13 docenten.
Dankzij deze scholen blijven jonge gezinnen in LUSULU wonen en werken.
Sinds 2009 worden in de buitendorpen van LUSULU zogenaamde dependances gestart voor de Middelbare School. Er zijn er in totaal 7, waar nu ongeveer 2500 kinderen op zitten. Vier van deze dependances krijgen steun van de stichting LUSULU, voor de aankoop van bouwmaterialen, schoolmeubels en/of boeken.
In Chibila is de school inmiddels (2019) afgebouwd, met 4 theorielokalen en een blok van 2 praktijklokalen. Er is huisvesting voor docenten en elektriciteit. In 2020 wordt deze school erkend als zelfstandige school en examencentrum; dan hoeven de leerlingen dus niet meer helemaal naar Lusulu te reizen (lees: 30 kilometer lopen) om examens te doen.

Toekomst
In 2020 hopen we dat de scholen van Chinonge, Kabuba en Nakaluba ook zo ver zijn. De bouw vordert langzaam maar gestaag, ondanks de grote economische moeilijkheden in het land. Ook deze scholen hopen in 2020 de bouw te voltooien en in 2021 zelfstandigheid te bereiken.

Fiets mee!
Ook in 2021 fietsen we voor meubels in deze 3 scholen. Dat vraagt een investering van een kleine € 15.000. We hopen dat de ouders een deel zullen kunnen opbrengen, maar gezien de grote moeilijkheden daar moeten we blij zijn als zij de leerboeken kunnen betalen. Met steun van Wilde Ganzen, die onze opbrengst met 50% verhoogt, moet die 15.000 toch lukken.
Wilde Ganzen was bij al onze projecten in en rond LUSULU steeds onze steun en partner.


Wilt u een mooie fietsvakantie koppelen aan ontwikkelingshulp:
Fiets dan met ons mee!

-1Contact.

Meer informatie over dit project:
www.lusulu.nl
­