Nieuwsbrief november 2019

Een nieuwsbrief, want er is inderdaad nieuws: route 2020 is bekend!
Gehoor gevend aan de enquêteuitslag over de vraag: wat wordt de route in 2020 en wat de eindbestemming? is de meest aangevinkte optie inmiddels door de fietsers Paul Huigens en Tom Waalewijn uitgezocht.
Als bestuur hebben we daarop besloten dat we in 2020 vanaf de mooie stad Koblenz de Rijn stroomafwaarts volgen tot we in Hoek van Holland de Noordzee bereiken.
Vanaf de start in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt, fietsen we over de rivierdijk van de kronkelende Rijn via o.a. de steden Bonn, Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Wesel naar Arnhem en dan over de fraaie Nederlandse rivierdijken tot voorbij Rotterdam.
Hiermee is voor elk wat wils bereikt: rustieke landschappen, grote steden, veel bezienswaardigheden, slingerende dijken, rustige en drukke stukken, en langs de steeds afwisselende rivier stroomafwaarts, dus altijd naar beneden. Paul en Tom zullen bij hun uitwerking de mooiste oevers gebruiken, dus hier en daar zal een brug en een veerpont worden genomen.
Uit alle aangedragen ideeën is zo de voorkeur van de meerderheid ingevuld -dat was ook ons uitgangspunt , tenzij dat om praktische redenen niet haalbaar zou zijn.

Paul en Tom zijn inmiddels gestart om de route te detailleren, campings (die een nachtje onze fietsgroep willen hebben) te zoeken en dat als GPS-route uit te werken. Voor de niet-GPS-fietsers -maar dat worden er steeds minder- zal bij de start een papieren beschrijving worden uitgereikt hoe je dagelijks van de hoofdroute naar de camping gaat en hoe je van de camping weer op de route komt; ook zal worden aangegeven waar je een brug of pontveer naar de overkant moet nemen. Die schriftelijke informatie moet genoeg zijn, want de route is eigenlijk nogal simpel én sluit aan op de routeboekjes die je desgewenst kunt aanschaffen: Bikeline Radtourenbuch, ‘Rhein-Radweg 3’; je hebt voor de hele route nodig deel 3 (Mainz-Duisburg) en deel 4 (Keulen-Hoek van Holland).

We zullen ook in 2020 de route niet voor-fietsen; uit ervaring van ondergetekende (die in 2018 vanaf Trier via Koblenz langs de Rijn fietste) zijn er niet veel problemen te verwachten -hoewel bij Keulen ‘es een fietsbrug afgesloten bleek zonder dat een omleidingsroute was aangegeven; maar ja -je zoekt steeds de Rijn weer op en dan komt het wel weer goed.
De route is overal ‘plat’; ook wel eens makkelijk!

Waarom deze route?
Waarom niet in Hoek van Holland starten? Hoe kom je in Koblenz? Waarom niet wat verder in Duitsland beginnen (in Mainz bijvoorbeeld).
Koblenz is beter dan Mainz, om verschillende redenen: het stuk tussen Mainz en Koblenz is erg druk omdat het fietspad op dat traject ligt ingeklemd tussen de Rijn en drukke doorgaande wegen (aan beide kanten van de Rijn). Verder zou wat verderweg starten tot een gemiddelde afstand van 85 km per dag leiden: weliswaar vanwege het ontbreken van hoogteverschillen niet erg maar omdat de afstanden tussen de route en de campings er nog bij opgeteld moeten worden, zou het hier en daar wel erg ruim boven de 85 km uitkomen. Omdat de route langs de Rijn veel bezienswaardigheden telt, geeft 75 km per dag ook wat meer tijd om die te bezoeken.

Degenen die als startpunt de voorkeur zouden geven aan Hoek van Holland kunnen we zeggen dat het -hoewel het eigenlijk niet veel uitmaakt- makkelijker is om in Koblenz te starten omdat alle routeboekjes stroomafwaarts zijn beschreven, en je de laatste dag desgewenst direct met de trein naar huis kunt. Voor de uitzwaaiers / wegbrengers maakt het ook niet zoveel uit: vanuit bijvoorbeeld Beilen naar Koblenz is het 380 km en naar Hoek van Holland 240 km; in beide gevallen is het een eind rijden.

Omdat het (als groep) met de trein naar Koblenz gaan ongemakkelijk is -er kunnen maar een paar fietsen tegelijk mee en je kunt ook niet met de sneltrein en bent dus aangewezen op boemeltjes- doen we de fietsers het aanbod om het heen-vervoer (tegen betaling van een nader vast te stellen bedrag) met een busje aan te bieden.
Hetzelfde geldt eventueel gezamenlijk terug-vervoer vanuit Hoek van Holland: als daar voldoende belangstelling voor is willen en kunnen we dat ook organiseren.
Beide opties worden t.z.t. op het inschrijfformulier aangegeven; dat formulier komt vanaf begin volgend jaar op de website -zoals we alle informatie op de site vanaf nu zullen gaan verversen. Het jaarverslag over 2019 komt vanaf februari op de site.
Zodra de route en de campings voldoende zijn uitgewerkt zullen we die ook op onze website zetten.

Met vriendelijke groet,
mede namens Yvonne Drenth en Herman Meijer,
Hugo Waalewijn, secretaris

Posted on by Herman Meijer in Nieuwsbrief

Add a Comment